Utrzymując tematykę
pielęgnacji włosów w starożytnym Egipcie
chciałabym napomknąć to roślince, które robi niezłe zamieszanie w blogosferze,
a mianowicie o kozieradce.
Żeby oszczędzić Wam ewentualnego googlowania na temat w/w
niepozornej zieleniny, poniżej podaję trochę rzeczowych i ciekawych informacji
nt. systematyki i właściwości, zaczerpniętych z serwisu Portal Wiedzy( http://portalwiedzy.onet.pl/73805,,,,kozieradka_pospolita,haslo.html
).
„Kozieradka pospolita, boża trawka (Trigonella foenum-graecum), roślina
jednoroczna z rodziny motylkowatych, pochodząca z
południowo-wschodniej Europy, Azji Mniejszej i zachodnich Indii. Kozieradka
była używana w starożytnych Chinach, Indiach, Egipcie i Grecji jako pożywienie,
pasza dla zwierząt i lek. Prażone nasiona spożywano jako pokarm wzmacniający i
odmładzający a na Bliskim Wschodzie tuczono nią kobiety w haremach (może stąd mit, że spożywanie wywaru z nasion kozieradki
skutkuje powiększeniem piersi? Mit, bo próbowałam, nie działa ;) – przyp. Mapa
Piękna). Używana była do leczenia gorączki i wysokiego ciśnienia krwi.
Uprawa kozieradki rozpowszechniła się w Zachodniej Europie wraz z rozwojem
zakonów benedyktynów. Stosowano ją
wewnętrznie na choroby kobiece, płuc, wątroby lub nerek oraz zewnętrznie w
leczeniu ran i chorób skórnych. Obecnie jest rośliną uprawianą, również w
Polsce, w niewielkich ilościach na żyznych, lekkich glebach. (…)
Owocem jest do 20 centymetrów długi
nasienny strąk zawierający nasiona
twarde, romboidalne albo jajowate, zielonożółte lub żółtobrązowe (to właśnie nasiona są wykorzystywane do przyrządzania
osławionej wcierki do włosów – przyp. Mapa Piękna). Roślina posiada gorzki smak i specyficzny aromat (na tyle
specyficzny, że ja używam jej wyłącznie przed myciem – przyp. Mapa Piękna).
Kozieradka pospolita
Źródło: wikipedia
Surowcem leczniczym są nasiona kozieradki.
Posiadają one do 30% substancji śluzowych, flawonoidy, saponiny, białka, tłuszcze, gorycze, sole mineralne (potas,
sód, magnez, wapń, kobalt, mangan, fosfor, cynk, krzem, siarka, żelazo, miedź),
witaminę PP, hormony sterydowe (na forach fanów
siłowni - ja fanką nie jestem, wpadłam tam surfując za kozieradką –
kilkakrotnie znalazłam rekomendację na kozieradkę jako substytut regularnych
odżywek na przyrost masy mięśniowej – przyp. Mapa Piękna), olejek eteryczny i inne związki. W celu optymalnego
wykorzystania składników czynnych, nasiona kozieradki muszą zostać sproszkowane
lub roztarte. Kozieradka jest stosowana zewnętrznie jako lek śluzowy przy
ropnym zapaleniu skóry, czyrakach, żylakach lub do
płukania gardła. Preparaty z kozieradki stosowane wewnętrznie usprawniają
procesy trawienia i przyswajania pokarmów oraz zwiększają aktywność układu
odpornościowego (…).
W kuchni kozieradka stosowana jest do
przyprawiania serów i stanowi składnik niektórych przypraw np. curry (no i wszystko jasne… - przyp.
Mapa Piękna). W kosmetyce jest stosowana
do odżywczych maseczek kosmetycznych lub leczenia łojotoku, trądziku i stanów
zapalnych skóry".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz