wtorek, 30 kwietnia 2013

WIOSENNA DIETA WŁOSOWA

W poprzednich postach o tradycyjnych wcierkach, maskach i płukankach, skupiłam się na babcinych sposobach pielęgnacyjnych. Dzisiaj Wam podpowiem, jak urozmaicić sobie wiosenną dietę, żeby wzmocnić, odżywić i zagęścić czuprynę, korzystając z tego, co oferuje nam natura. Generalnie jesteśmy systemem naczyń powiązanych i każdy składnik (witamina, mikroelement, aminokwas, etc.) jest ważny, bo ma wpływ na jakiś proces zachodzący w naszym organizmie, toteż poniższa lista MUST-EAT jest symbolicznym uproszczeniem ;)
Niemniej... dieta włosowa powinna być bogata w witaminy (zwłaszcza te z grupy B, A i E) oraz mikroelementy (cynk, miedź, siarka, żelazo, magnez).
 
Witaminy z grupy B:
- pomagają zwalczyć łojotok, który osłabia cebulki włosów i zwiększa ich wypadanie,
- witamina B6 przyspiesza porost włosów,
- witamina B5 (kwas pantotenowy) – dzięki niej włosy prawidłowo wzrastają; ma pozytywny wpływ na siłę i sprężystość włosów.
Źródło: pieczywo pełnoziarniste, pieczywie razowe, niełuskany ryż, gruboziarniste kasze, makarony razowe, siemię lniane, brokuły, szpinak, brukselka, migdały, daktyle, awokado, rośliny strączkowe.
 
Witamina A:
- przyspiesza porost włosów,
- wzmacnia włosy przesuszone i osłabione,
- uczestniczy w odnowie komórkowej włosów i wzmacnia ich budowę,
- zalecana dla włosów: wypadających, łamliwych i rozdwojonych.
Źródło: sałata, brokuły, jarmuż, pomidory, papryka, natka pietruszki, koperek, brzoskwinie, melon, olej rybi, masło, marchewka, jajka
 
Witamina E:
- wzmacnia włosy przesuszone i osłabione,
- zwalcza wolne rodniki,
- wzmacnia naczynia włosowate przyczyniając się do poprawy dystrybucji tlenu i substancji odżywczych m.in. do mieszków włosowych.
Źródło: pestki słonecznika, nasiona sezamu, kiełki pszenicy, siemię lniane, orzechy włoskie, oleje roślinne, mleko
 
Miedź:
- wzmacnia włosy ( ma wpływ na trwałą konstrukcje włosa),
- nadaje im siłę i sprężystość,
- jej niedobór skutkuje rozdwojonymi końcówkami, przebarwieniami włosów,
- ma wpływ na gospodarkę żelazem, którego niedobór przejawia się m.in. łysieniem.
Źródło: owoce morza, orzechy, podroby, grzyby, liściaste warzywa, pełnoziarniste produkty zbożowe, awokado.
Uwaga: jej nadmiar jest toksyczny
 
Cynk:
- ma bezpośredni wpływ na tworzenie keratyny – budulca włosa oraz wchłanianie witaminy A,
- reguluje pracę gruczołów łojowych,
- chroni przed szkodliwą działalnością wolnych rodników.
Źródło: ostrygi, twarde sery, jajka, kozie mleko, wątroba, skorupiaki, produkty zbożowe z pełnego przemiału, podroby, mięso, ryby, nasiona roślin strączkowych
 
Siarka:
O siarce pisałam już tutaj przy okazji cebuli i tradycyjnych wcierek. I jak z pewnością pamiętacie, występuje ona np. piekielnych wyziewach takich warzyw jak wspomniana cebula, czosnek i czarna rzepa ;)
 
Żelazo:
- ma bezpośredni wpływ na komórki macierzy, których właściwy podział gwarantuje odpowiednie tempo wzrostu i prawidłową strukturę włos,
- jego niedobór skutkuje łysieniem.
Źródło: szpinak, jarmuż, pestki dyni, awokado, soja, orzechy włoskie,  pokrzywa, morele, ostrygi, natka pietruszki, ziarna  słonecznika, płatki owsiane, owocach nerkowca, daktyle, fasola, podroby, chude czerwone mięso, ryby.
 
Magnez:
- odpowiada za budowę włosa,
- stres sprzyja redukcji magnezu, co objawia się wypadaniem włosów.
Źródło: pestki dyni, kakao gorzkie, czekolada, koper, natka pietruszki, migdały, soja, kasza gryczana, fasola biała, orzechy laskowe, płatki owsiane, orzechy włoskie, jabłka (ze skórką).
 
Wiem, że jest już wiosna i wszyscy myślimy o letnim ekshibicjonizmie ;) , ale zanim przystąpicie do jakichkolwiek diet pamiętajcie, że jakiekolwiek niedobory w pierwszej kolejności odbiją się na tym, co organizm uznaje za drugorzędne, a więc m.in. kondycji włosów czy skóry. Polecam więc dietę urozmaicić, a nawet wzbogacić, a przyjemność tę nawet spotęgować regularnymi ćwiczeniami i masażami :)
 
FANTASTYCZNEJ majówki życzę! B-)
 
 

2 komentarze: