W
poprzednich postach o tradycyjnych wcierkach, maskach i płukankach, skupiłam
się na babcinych sposobach pielęgnacyjnych. Dzisiaj Wam podpowiem, jak
urozmaicić sobie wiosenną dietę, żeby wzmocnić, odżywić i zagęścić czuprynę,
korzystając z tego, co oferuje nam natura. Generalnie jesteśmy systemem naczyń
powiązanych i każdy składnik
(witamina, mikroelement, aminokwas, etc.) jest
ważny, bo ma wpływ na jakiś proces zachodzący w naszym organizmie, toteż poniższa
lista MUST-EAT jest symbolicznym uproszczeniem ;)
Niemniej... dieta włosowa powinna być bogata w
witaminy (zwłaszcza te z grupy B, A i E) oraz mikroelementy (cynk, miedź, siarka,
żelazo, magnez).
Witaminy z grupy B:
- pomagają
zwalczyć łojotok, który osłabia cebulki włosów i zwiększa ich wypadanie,
-
witamina B6 przyspiesza porost włosów,
-
witamina B5 (kwas pantotenowy) – dzięki niej włosy prawidłowo wzrastają; ma
pozytywny wpływ na siłę i sprężystość włosów.
Źródło: pieczywo pełnoziarniste, pieczywie razowe, niełuskany
ryż, gruboziarniste kasze, makarony razowe, siemię lniane, brokuły, szpinak,
brukselka, migdały, daktyle, awokado, rośliny strączkowe.
Witamina A:
- przyspiesza
porost włosów,
- wzmacnia
włosy przesuszone i osłabione,
-
uczestniczy w odnowie komórkowej włosów i wzmacnia ich budowę,
- zalecana
dla włosów: wypadających, łamliwych i rozdwojonych.
Źródło: sałata, brokuły, jarmuż, pomidory,
papryka, natka pietruszki, koperek, brzoskwinie, melon, olej rybi, masło,
marchewka, jajka
Witamina E:
- wzmacnia
włosy przesuszone i osłabione,
-
zwalcza wolne rodniki,
-
wzmacnia naczynia włosowate przyczyniając się do poprawy dystrybucji tlenu i
substancji odżywczych m.in. do mieszków włosowych.
Źródło: pestki słonecznika, nasiona sezamu,
kiełki pszenicy, siemię lniane, orzechy włoskie, oleje roślinne, mleko
Miedź:
- wzmacnia włosy ( ma wpływ na trwałą
konstrukcje włosa),
- nadaje
im siłę i sprężystość,
- jej
niedobór skutkuje rozdwojonymi końcówkami, przebarwieniami włosów,
- ma
wpływ na gospodarkę żelazem, którego niedobór przejawia się m.in. łysieniem.
Źródło: owoce morza, orzechy, podroby,
grzyby, liściaste warzywa, pełnoziarniste produkty zbożowe, awokado.
Uwaga:
jej nadmiar jest toksyczny
Cynk:
- ma
bezpośredni wpływ na tworzenie keratyny – budulca włosa oraz wchłanianie
witaminy A,
- reguluje
pracę gruczołów łojowych,
- chroni
przed szkodliwą działalnością wolnych rodników.
Źródło: ostrygi, twarde sery, jajka, kozie
mleko, wątroba, skorupiaki, produkty zbożowe z pełnego przemiału, podroby, mięso, ryby, nasiona roślin strączkowych
Siarka:
O siarce
pisałam już tutaj przy okazji cebuli i tradycyjnych wcierek. I jak z pewnością
pamiętacie, występuje ona np. piekielnych wyziewach takich warzyw jak wspomniana cebula,
czosnek i czarna rzepa ;)
Żelazo:
- ma
bezpośredni wpływ na komórki macierzy, których właściwy podział gwarantuje odpowiednie
tempo wzrostu i prawidłową strukturę włos,
- jego
niedobór skutkuje łysieniem.
Źródło: szpinak, jarmuż, pestki dyni,
awokado, soja, orzechy włoskie,
pokrzywa, morele, ostrygi, natka pietruszki, ziarna słonecznika, płatki owsiane, owocach
nerkowca, daktyle, fasola, podroby, chude czerwone mięso, ryby.
Magnez:
- odpowiada za budowę włosa,
- stres
sprzyja redukcji magnezu, co objawia się wypadaniem włosów.
Źródło: pestki dyni, kakao gorzkie,
czekolada, koper, natka pietruszki, migdały, soja, kasza gryczana, fasola
biała, orzechy laskowe, płatki owsiane, orzechy włoskie, jabłka (ze skórką).
Wiem, że
jest już wiosna i wszyscy myślimy o letnim ekshibicjonizmie ;) , ale zanim
przystąpicie do jakichkolwiek diet pamiętajcie, że jakiekolwiek niedobory w
pierwszej kolejności odbiją się na tym, co organizm uznaje za drugorzędne, a
więc m.in. kondycji włosów czy skóry. Polecam więc dietę urozmaicić, a nawet
wzbogacić, a przyjemność tę nawet spotęgować regularnymi ćwiczeniami i masażami
:)
FANTASTYCZNEJ majówki życzę! B-)
Fajnie pogrupowane, skorzystam z tych informacji :)
OdpowiedzUsuńNa zdrowie! ;)
Usuń